niedziela, 16 marca 2014

Gofry z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem

Gofry z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem.

Nigdy mnie nie zawodzą, kiedy budzę się w niedzielę i wiem, że południe dawno minęło. 

Najlepiej zjeść je w łóżku. 
Najlepiej zjeść je z kimś. 
Nie przejmujcie się okruchami. 

Jak chcecie, dodajcie też bitą śmietanę. A co!

Jak dobrze, że świeci słońce.



150g mąki pszennej pełnoziarnistej 
3 łyżki brązowego cukru 
łyżeczka cynamonu 
łyżeczka kardamonu 
łyżeczka sody oczyszczonej
25g masła
150ml mleka 
2 jajka 

1 duże jabłko 
25g masła
2 łyżki brązowego cukru 
łyżeczka cynamonu 



Mąkę mieszam z sodą oczyszczoną i przyprawami. Masło topię. Jajka ubijam z mlekiem, roztopionym i ostudzonym masłem i cukrem. Stopniowo dodaję suche składniki. Mieszam. Gofrownicę nagrzewam 3-4 minuty przed i lekko smaruję masłem. Smażę gofry. 

Jabłko obieram i kroję w kostkę. Masło topię, dodaję cukier i karmelizuję na patelni. Dodaje pokrojone jabłka i cynamon. Smażę około 5 minut. 

Gofry podaję z jabłkami, posypuję cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)