Gofry z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem.
Nigdy mnie nie zawodzą, kiedy budzę się w niedzielę i wiem, że południe dawno minęło.
Najlepiej zjeść je w łóżku.
Najlepiej zjeść je z kimś.
Nie przejmujcie się okruchami.
Jak chcecie, dodajcie też bitą śmietanę. A co!
Jak dobrze, że świeci słońce.
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
25g masła
150ml mleka
2 jajka
1 duże jabłko
25g masła
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
Mąkę mieszam z sodą oczyszczoną i przyprawami. Masło topię. Jajka ubijam z mlekiem, roztopionym i ostudzonym masłem i cukrem. Stopniowo dodaję suche składniki. Mieszam. Gofrownicę nagrzewam 3-4 minuty przed i lekko smaruję masłem. Smażę gofry.
Jabłko obieram i kroję w kostkę. Masło topię, dodaję cukier i karmelizuję na patelni. Dodaje pokrojone jabłka i cynamon. Smażę około 5 minut.
Gofry podaję z jabłkami, posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze i opinie. Jeśli macie pomysł na ulepszenie przepisu - piszcie! ;)