piątek, 13 kwietnia 2012

Tort czekoladowy z kremem mascarpone i malinami.

Och, tragedia. Przyjechałam do domu i zupełnie się rozbestwiłam. Śpię za długo. Jem za dużo. Nie uczę się wcale. 

Włosy ufarbowałam na rudo, fajne są. 
A co u Was?

Nie jest to klasyczny tort, ponieważ - nie przepadam za kremami maślanymi a mascarpone wyszło mi dosyć słodkie, więc malinowy mus już niesłodzony ; ).

Tort czekoladowy z kremem mascarpone i malinami.


  • 6 jajek
  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej 
  • 50g cukru pudru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 

  • 500g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • 50 g cukru pudru 
  • łyżeczka pasty waniliowej   
  • mrożone maliny  
  



Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, mieszając na wolnych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, można to zrobić mikserem na wolnych obrotach. Formę 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Pozostawiamy do ostygnięcia, przecinamy na 3 blaty.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i pastę waniliową. Porcjami dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką masę. 

Maliny rozmrażamy i miksujemy blenderem na gęstą masę. 

Pierwszy blat tortu kładziemy na płaskim talerzu, rozsmarowujemy mus malinowy, nakładamy porcję kremu i następny blat. Powtarzamy czynności. ( u mnie w drugiej warstwie najpierw był krem a potem maliny, co zresztą widać ; ))  Resztą kremu smarujemy górę i boki ciasta, ozdabiamy malinami.